Hørvævsmuseet

ecoinvent på inspirationstur

Hør frøkapsler

I sidste uge var vi på inspirationstur til Hørvævsmuseet ved Krengerup Gods på Fyn. Nu hvor vores produkter fortrinsvis er lavet af hør, var det en oplagt mulighed for os, at lære mere om planten og dens historie.

 

Vidste du… at der blev dyrket spindehør i Danmark indtil 1950’erne, men at produktionen af hør i dag foregår i andre europæiske lande, specielt Frankrig? Dengang vi i Danmark dyrkede hør, kunne man også finde flere væverier i landet, som fremstillede tekstiler til damaskduge, servietter, viskestykker, sengetøj osv. Hørvævsmuseet har fået doneret flere maskinvæve fra det nedlagte Tommerup Væveri, som de stadig bruger flittigt i dag.         

Hørvævsmusæet

Rundtur på museet

Hørvævsmuseet er et arbejdende museum, hvor en kreds af frivillige, mødes et par formiddage om ugen for at væve på de 100 år gamle maskinvæve, arbejde i pudsestuen, reparere maskiner og sætte nye aktiviteter i gang. Derudover holder de frivillige museet åben for interesserede, som kan få en rundvisning, se forskellige udstillinger, udforske deres butik og nyde deres café.    

Vores inspirationstur på museet startede med en god rundvisning, hvor vi fik et indblik i hørrens historie fra blomst til tekstil. På rundvisningen fik vi præsenteret de gamle maskinvæve og hvordan de flotteste tekstiler bliver fremstiller. Samtidig blev der fortalt historier om hørren og hvordan den har været et vigtigt historisk tekstil, eksempelvis havde hørren en stor opblomstring ved 1. og 2. Verdenskrig pga. manglen på bomuld.

Tørrede hørplanter klar til bearbejdning

Vidste du… at én dug med servietter fremstillet i hør svarede til at købe en nutidig familiebil? Hør er en kvalitetstekstil, som var meget kostbar. Hvis der fx skulle indgås et giftemål, var det vigtigt at man indgik i et godt parti – her blev pigernes rigdom målt i hvor meget linned de havde med hjemmefra.

Den smukke blå hørblomst blomstrer kun en dag

hegling af hør

Hør skal bl.a. hegles for at få den hårde stengel af

Væv med hørlinned

Efter rundvisningen gik vi selv rundt og undersøgte de forskellige maskinvæve og museets udstillinger. Vi afsluttede besøget med at besøge museets butik, for at beundre de unikke hørvarer, der væves på de gamle maskinvæve samt nød en kop kaffe og lækker kage fra caféen.      

Museet er helt klart et besøg værd, hvis man interessere sig for vævning og hør som materiale. Læs mere om museet her: https://hoervaevsmuseet.dk/