Fakta om hør

Viste du at:

  • Hør er en af de ældste planter, der har været brugt til tekstilfremstilling.
  • I gamle dage blev spindehør dyrket i Danmark.
  • 80 % af verdens produktion af hørfibre stammer fra Europa, og Frankrig er verdensledende.
  • Konventionel hør der dyrkes i Europa kræver ikke kunstvanding (regnvand er nok til at dyrke det).
  • Hør er et ”sjældent” produkt, det repræsenterer mindre end 1% af alle tekstilfibre, der forbruges over hele verden.
  • Hvert år optager 1 hektar hør 3,7 tons CO2.
  • Selveste H.C. Andersen var fascineret af hørplanten – han har i hvert fald skrevet et eventyr om ”Hørren”.

Hørren og dens historie

Hør er en af de ældste plantefibre i verden, der er blevet brugt til tekstil fremstilling. Vi kan datere det tilbage til de gamle egyptere ca. 5000 år tilbage. Hør blev bragt til Europa som en handelsvare og i det 13. århundrede var Vesteuropa verdens omdrejningspunkt for hørindustrien.

Hør dyrkes i et bredt kystbånd i Vesteuropa, der strækker sig fra det sydlige Normandiet i Nordfrankrig gennem Belgien og Holland: fra Caen til Amsterdam. Hørplanten trives rigtig godt i Vesteuropa pga. kystklimaet, hvor den får en perfekt mængde regn og sol. Jo højere og stærkere planten bliver des bedre kvalitet. Mere end 75 % af de hørfibre der bruges til at væve stof af i verden kommer fra Frankrig, Belgien og Holland. Hør dyrkes bl.a. også i lande som Polen, Italien, Hviderusland m.fl.

Unik og naturlig farve

For at kunne separere fibrene inde i hørstænglen, har planten brug for at tørre på marken i op til 6 uger efter høsten. Den grønne stængel tørrer og bliver i stedet brun og træagtig. Det er gennem ”rødnings” perioden på marken at hør får sin naturlige beige nuance. Om det er lysebrun eller mørkebrun afhænger af hvor meget sol og regn planten får i tørringsperioden. Det er hermed naturen som er med til at skabe den unikke og rustikke farve.    

Bæredygtig og intet spild

Hør er helt igennem en naturfiber som har et lavt klimaaftryk, dette gælder både når det dyrkes og forarbejdes. Selv hørren som dyrkes konventionelt har  stort set ikke brug for gødning og plantebeskyttelsesmidler for at gro, samtidig med at det ikke kræver kunstvanding.

Hør er desuden et stærkt materiale, som har ry for at holde i årevis, og gå i arv igennem generationer. Der er ikke noget spild i forbindelse med produktionen, idet overskudsmaterialer bliver brugt til papirfremstilling, dyrestrøelse etc.

Absorberende og termoregulerende

Hørfibrene er hule og absorberer fugt rigtig godt. Stoffet kan absorbere op til 20 % af dens egen vægt, samtidig med at hørren er god til at frigive fugten og dermed tørrer hurtigt igen. Dette er en rigtig god egenskab for f.eks. viskestykker, håndklæder og sengetøj.

Derudover gør den hule struktur i fibrene at hør kan hjælpe med at regulere varme og kulde. Dvs. at materialet køler om sommeren og isolerer om vinteren, bl.a. derfor er hørtekstil så lækkert at have på.

Hos ecoinvent bruger vi kun OEKO-TEX certificeret hør til fremstilling af vores produkter

129,00 kr. inkl. moms
99,00 kr. inkl. moms
189,00 kr. inkl. moms
Ny
1.499,00 kr. inkl. moms
1.499,00 kr. inkl. moms
Hør frøkapsler