Vask og pleje af hør

Vores produkter her hos ecoinvent er forholdsvis i Hør. Det er nemlig et materiale, som har mange fantastiske egenskaber, eksempelvis er det slidstærkt og har en god vandsugende evne. Hvis Hørren skal holde sin særlige glans og rustikke udseende, skal materialet behandles rigtigt. Derfor guider vi dig på denne side til vask og efterbehandling, som gør, at dit produkt forbliver smukt og holdbart.

Bemærk: naturmaterialer ændrer sig ved vask og får den skønneste patina.

Sådan vasker du Hør

Det er vigtigt, at du bruger et vaskemiddel uden blegemidler, fordi Hørren påvirkes af visse kemikalier.

Hvis der kommer kaffe, te eller rødvinspletter på produkterne kan du skylle det med vand og/eller drysse et lag kartoffelmel på den våde plet. Efter det har trukket et par timer fjerner du kartoffelmelet, og du kan nu vaske stoffet.

Viskestykker og forklæder

Fold produktet helt ud inden du lægger det i vaskemaskinen og vask ved 40°. Hørfibre er antiseptiske, og derfor er vask ved 40° tilstrækkeligt. Der er altså ingen grund til at vaske det ved 60°, selvom materialet godt kan tåle det.  Du kan med fordel centrifugere ved lave omdrejninger, maks. 600-800 omdrejninger, for et glattere resultat. Efter vask er det en god idé at strække stoffet i facon inden du hænger det til tørre.

Sengetøj og duge

Vi anbefaler maskinvask ved 40°. Hørfibre er antiseptiske, og derfor er vask ved 40° tilstrækkeligt. Der er altså ingen grund til at vaske det ved 60°, selvom materialet godt kan tåle det. Brug et vaskemiddel uden blegemiddel. Du kan med fordel centrifugere ved lave omdrejninger, maks. 600-800 omdrejninger for et glattere resultat. Efter vask er det en god idé at strække stoffet i facon inden du hænger det til tørre.

Vinkøler, tehætte og ecokube

Du bør kun vaske disse produkter, når det er nødvendigt. Fjern først bunden af kork. De skal vaskes i hånden ved maks. 30° og tåler ikke centrifugering. Du kan evt. bruge lidt uldvaskemiddel for at få det bedste resultat.

Bemærk, at ulden får en naturlig duft af får, når den bliver våd. Det forsvinder igen, når det er tørt.

Sådan tørrer du Hør

Hør må ikke komme i tørretumbler, fordi Hørfibrene ikke kan tåle varmen og bevægelserne fra maskinen. I stedet skal du hængetørre dine produkter af Hør. Det er en fordel at hænge vasketøjet op så glat som muligt, og det tørrer hurtigt på snoren. Når det er tørt, lægges det glat sammen.

Efterbehandling af Hør

De lange Hørfibre kan godt krølle sammen, når dit produkt tørrer. Hvis du ønsker, at dit Hørprodukt skal være glat og blankt skal du stryge det, mens det er fugtigt eller med damp. Det vil gøre overfladen glat, blank og dermed mindre modtagelig over for snavs.

Det er meget vigtigt, at du strækker stoffet og gør det fugtigt inden du begynder at stryge det, da fugten trænger ind i fibrene og gøre dem elastiske og smidige. Alternativt kan du bruge et dampstrygejern.

Hør kan stryges ved temperaturer op til 200°, men vi anbefaler at stryge på middelvarme (niveau to på strygejernet).

Sådan tørrer du hør

Hør må ikke komme i tørretumbler, fordi hørfibrene ikke kan tåle varmen og bevægelserne fra maskinen. I stedet skal du hængetørre dine produkter af hør. Det er en fordel at hænge vasketøjet op så glat som muligt, og det tørrer hurtigt på snoren. Når det er tørt, lægges det glat sammen.

Efterbehandling af hør

De lange hørfibre kan godt krølle sammen, når dit produkt tørrer. Hvis du ønsker, at dit hørprodukt skal være glat og blankt skal du stryge det, mens det er fugtigt eller med damp. Det vil gøre overfladen glat, blank og dermed mindre modtagelig over for snavs.

Det er meget vigtigt, at du strækker stoffet og gør det fugtigt inden du begynder at stryge det, da fugten trænger ind i fibrene og gøre dem elastiske og smidige. Alternativt kan du bruge et dampstrygejern.

Hør kan stryges ved temperaturer op til 200°, men vi anbefaler at stryge på middelvarme (niveau to på strygejernet).

Vil du vide mere om hør?
319,00 kr. inkl. moms
99,00 kr. inkl. moms
1.199,00 kr. inkl. moms