Opskrifter til høkasse – nem og sund mad, der passer sig selv

Velkommen til vores univers af opskrifter til høkassen – her finder du inspiration til nem, velsmagende og sund mad, som færdigtilberedes med restvarme. Madlavning i høkasse er en enkel og effektiv metode, hvor varme og isolering gør arbejdet for dig. Uanset om du laver hverdagens gryderetter, grønsagsretter med bælgfrugter, koger kartofler eller risengrød, kan høkassen hjælpe dig med at spare tid og energi – uden at gå på kompromis med smag og næring.

Gå direkte til opskrifter → Se alle opskrifter til høkasse

Hvad er madlavning i høkasse?

Madlavning i høkasse foregår ved, at du først koger retten op i en gryde og derefter placerer den varme gryde i en moderne høkasse som ecokube Square. Retten færdigtilberedes herefter ved hjælp af restvarmen. Det betyder, at du slipper for at røre, holde øje og bruge ekstra energi under resten af tilberedningen.

Metoden er ikke ny, men den har fået nyt liv – især fordi den gør det lettere at lave nem og sund mad med lavere energiforbrug. Og den er dermed helt i tråd med tidens trend om lavere energiforbrug og co2 udledning.

Nemme og sunde retter, der passer til høkassen

Vi har testet og tilpasset en række opskrifter til høkassen, som er velegnede til både nybegyndere og mere erfarne brugere. Mange af opskrifterne er baseret på simple råvarer som grøntsager, linser, quinoa, ris eller magert kød – mad med et lavt klimaaftryk og høj næringsværdi.

Med høkassekogning bevarer du smagen og næringsstofferne i maden, fordi retten simrer stille og uden at koge ud. Det gør det til et godt valg, når du vil lave sund mad – på en nem måde.

Fordele ved høkassekogning

  • Spar tid og energi – retten færdiggør sig selv i høkassen
  • Sund og nænsom tilberedning – bevarer smag og næring
  • Fleksibel hverdag – maden passer sig selv, mens du laver andet
  • Et godt supplement i det energibevidste køkken

Vi siger ikke, at en høkasse løser klimakrisen – men vi tror på, at små, gennemtænkte valg i hverdagen kan gøre en forskel. Når du vælger at lave mad i høkasse, sparer du ikke bare på strømmen – du får også en ny måde at tænke madlavning og planlægning på.

Find din næste opskrift til høkassen

Dyk ned i vores opskriftsarkiv og find nye favoritter til høkassen. Her finder du bl.a.:

  • Gryderetter med grøntsager, kylling eller bælgfrugter
  • Ris og linseretter
  • Supper 
  • Klassikere som risengrød og kartofler

Alle opskrifter er udviklet med fokus på tilberedning i høkasse – og med vejledende tider, så du nemt kan komme i gang.

 

På denne side finder du opskrifter, som er tilpasset madlavning i en moderne høkasse ecokube SQUARE. 

Græskarsuppe

En flot suppe med smæk på smagen!

Squash tid

En dejlig fedtfattig ret som jeg syntes er nem og hurtig at tilberede. Den giver [...]

Paella i ecokube

Rigtig lækker og smagfuld paella med kylling og chorizo tilberedt i ecokube

Sweet potato i ecokube

Mexicansk inspireret gryderet med lidt "bid"

Hjemmelavet yoghurt i ecokube

Det er nemt og yoghurten smager helt fantastisk

Hot gullasch-suppe – slow cooking i ecokube

Fremgangsmåde: Skær bacon, oksekød, kartofler og gulerødder i tern Pil løget og skær det i [...]

Livret med spidskålspasta

Fremgangsmåde: Skær kød i tynde strimler Skær spidskål i tynde strimler Skær kartofler i stave [...]

Ofte stillede spørgsmål om madlavning i høkasse

Høkassekogning er en nænsom metode, hvor næringsstoffer og smag bevares, fordi retten ikke koger voldsomt men bliver skånsomt tilberedt.

Ja, vores moderne høkasse ecokube SQUARE er rigtig god til tilberedning af kartofler, uden at de koger ud eller koger over. Pas dog på med helt nye kartofler, de kan godt koge lidt ud hvis de står for lang tid i høkassen. Se vores vejledning til kogning af kartofler i høkasse her.

Retter med væske: gryderetter, supper, ris, pasta, kartofler, linser og andre bælgfrugter, grøntsager og grød.

Nej, du skal blot bringe retten i kog og sætte gryden i høkassen – herefter passer maden sig selv. Brug vores vejledende tilberedningstider som udgangspunkt, og find frem til, hvad der fungerer bedst for dig.

En moderne høkasse som ecokube SQUARE er udviklet til at holde på varmen effektivt og er nem at bruge. Men du kan også sætte maden under dynen eller selv lave en isoleret kasse til at sætte gryden i.

 

Det afhænger selvfølgelig af helheden og hvad du kommer i gryden. Høkasse metoden kræver mindre energi under tilberedningen – og er derfor et energibesparende alternativ til traditionel tilberedning af eksempelvis gryderetter. Typisk er elpriserne også højere mellem kl.17.00 og 19.00 om aftenen hvor de fleste laver mad.

 

Ifølge Fødevarestyrelsen bør temperaturen i retten ikke komme under 55 °C, når den tilberedes eller holdes varm i en høkasse. Kommer temperaturen ned på dette niveau, anbefales det at give retten et kort opkog, før den serveres – især af hensyn til fødevaresikkerhed. Kilde: fødevarestyrelsen

Særligt for retter med mælkeprodukter (f.eks. risengrød):
Disse bør højst stå én time i høkassen, medmindre du kan sikre, at temperaturen forbliver over 55 °C. Kilde: fødevarestyrelsen

Med ecokube SQUARE kan du opretholde en høj temperatur i flere timer – forudsat at høkassen anvendes korrekt, og der er mindst 1½ liter indhold i gryden. Vi anbefaler altid at tjekke temperaturen.